Logo

projecten

Nijmegen, Jeugdzorg

Jeugdzorg wil kinderen die niet meer thuis kunnen wonen een veilige leefomgeving bieden. Veiligheid betekent echter niet een volledige afscheiding van de omgeving. Om deze reden is de woonverdieping van de twee paviljoens zo open mogelijk gehouden. De kinderen houden contact met de omgeving. De slaapvertrekken voor de in totaal 24 personen liggen op de verdieping en zijn veel introverter. De ramen hebben betrekkelijk geringe afmetingen. In combinatie met de strakke strengpersstenen had dit een te streng gebouw kunnen opleveren. Dit wordt voorkomen door de kozijnen in het zicht te laten en af te werken met een opvallende kleur. Ook de mooi uitgevoerde erkers geven het gebouw de noodzakelijke zachtheid. De twee paviljoens zijn aan elkaar gekoppeld door de tuinmuren die het gevoel van veiligheid verder moeten aanzetten. In de detaillering is deze functie op een subtiele manier tot uitdrukking gebracht. Daar waar de details de paviljoens zachter maken, daar maken ze de muur juist strenger. Hiertoe is het kozijnhout achter het metselwerk aangebracht.